Jak właściwie zadbać o uprawy?

Bardzo popularną uprawą w naszym kraju jest rzepak, jest to roślina hodowana w celu pozyskania cennego oleju. Zawiera on wiele składników odżywczych jak przykładowo kwasy omega.

Tłoczony na zimno olej rzepakowy spala się szybciej niż olej rafinowany i dlatego nie należy go przegrzewać. Dlatego nie nadaje się do pieczenia, ani głębokiego smażenia w celu ochrony cennych, wrażliwych kwasów tłuszczowych. Wówczas nadaje potrawom pełnię i jest szczególnie skuteczny w sałatkach z kapusty, fasoli, makaronu i ziemniaków. Olej rzepakowy nadaje się również do marynowania warzyw.

Olej rzepakowy jest również stosowany do produkcji masła, ponieważ ten łatwo dostępny, wartościowy odżywczo olej w połączeniu z twardszym tłuszczem zapewnia konsystencję pozwalająca na jego rozsmarowanie. Warto zwrócić uwagę na fakt iż uprawom rzepaku zagrażają różnego rodzaju insekty, mogą to być wady atakujące zarówno liście jak i łodygi.

Często są to gąsienice, które wyrządzaj duże szkody w kwietni i maju. Jeżeli zauważymy pierwsze objawy działania insektów. Mogą być to różnego rodzaju insekty występujące w uprawach w naszym kraju.

Mogą być to miniarki, śmietki, gnatarz rzepakowiec, mszyce, chowacz galasówek, ślimaki, tantniś krzyżowiaczek. Opryski należy wykonywać raczej przed kwitnieniem, zatem najlepszy będzie okres wiosenny. Warto pamiętać że opryski należy wykonywać w określonych warunkach. Zbyt duże nasłonecznienie spowoduje szybkie wyparowanie środka z z liści i łodyg. Pamiętajmy także że jeżeli gleba jest zbyt sucha oprysk spłynie i nie dostanie się do korzeni roślin. Zatem gleba musi być w jakimś stopni wilgotna, dlatego też opryski warto wykonać po opadach, jednak nie przed nimi. Należy zwrócić uwagę na zwalczanie miotły zbożowej w zbożach jesienią, nie można dopuścić do zbyt dużego rozrostu chwatów, które mogą znacznie obniżyć zbioru rzepaku. Wyciągają wodę z glebyu, jak równie cenne składniki mineralne. Wysokie chwasty ponadto zasłaniaj słońce, przez co rośliny rosną niższe i dają mniejsze kwiaty.